„HATÁRTALANUL” TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS SZLOVÁKIÁBAN

 

Iskolánk hetedik évfolyamos tanulói és kísérő tanáraik nagy izgalommal és várakozással indultak május 8-án reggel egy 4 napos tanulmányi kirándulásra a Felvidékre. Abban bíztunk, hogy jó időnk lesz és felfedezhetjük mindazt a sok szép látnivalót, amelyekről már olvastunk és kiselőadás formájában felkészültünk.

 

Első nap délelőtt Komárnoba érkezve először a Jókai Mór szobornál tettük tiszteletünket és a Szent András templom barock jegyeit fedezhettük fel. Ezt követően a Bartók Béla emléktáblánál emlékeztünk a nagy zeneszerzőre, zongoraművészre. Nagy élvezettel fedeztük fel az Európa-udvarán lévő különböző országokból származó épületeket, majd a Városháza előtt lévő Klapka szobornál készítettünk közös képet. Délután Mikszáthfalván Böhm András bácsi várta a csoportunkat, aki igen nagy ismerője a Mikszáth hagyatéknak. Palócos nyelvjárásban mesélt az író gyermekkoráról és életéről, mi pedig kíváncsi érdeklődéssel hallgattuk minden szavát. Utána önfeledten játszottunk a Mikszáth-korabeli gyermekjátékokkal. Kékkőn a barock vár udvarán felidéztük Balassi Bálint egy versét az emléktábla előtt és megismerkedtünk a "kékkő" elnevezéssel is. Rimaszombatra érkezve felkerestük a Múzsák Házát, ahol Petőfi Sándor 1845-ben megszállt és Blaha Lujza szobra előtt felidéztük a nagy színésznő emlékét. A szálláson feladatlap segítségével összefoglaltuk a nap látnivalóit és eseményeit.

Második nap délelőtt megérkeztünk a Gombaszögi-cseppkőbarlangba, amely az UNESCO Világörökség részeként ismert. Lelkesen jártuk végig a barlang járatait és csodáltuk meg a szalma cseppkövek rendszerét. Rozsnyóra érve a magyar tanítási nyelvű Fábry Zoltán Alapiskolát látogattuk meg, ahol tájékoztattak bennünket az iskola működéséről. Délután Krasznahorka váraljára érve elsőként az Andrássy Mauzóleumot látogattuk meg, Hablonecz Franciska és Andrássy Dénes gróf végső nyughelyét. Egy kis eső sem akadályozott meg bennünket abban, hogy felkapaszkodjunk Krasznahorka várához. Rövid utazás után lehettünk részesei a Betléri Vadászkastély nyújtotta élményeknek. Mintha csak tegnap tette volna a lábtörlő alá Dénes gróf a kulcsot, úgy őrizte minden a múlt emlékét. Mindnyájunkat elbűvölte a kastély hangulata és a kert szépsége. Hosszabb utazás során haladtuk át a Kárpátok magas láncai között és értük el a Szlovák Paradicsom kapuját. Csodálatos látvány fogadott minket, mivel a lenyugvó nap sugarainál a Magas-Tátra teljes szépségében elénk tárult. Ezután érkeztünk meg Iglóba, ahol elfoglaltuk a szállásunkat a Hotel Trióban és estig még maradt egy kis időnk a sétára, focizásra és kézilabdázásra. Tartalmas, szép nap élményével pihentünk le.

Harmadik nap délelőtt elsőként Lőcsére érve megtekintettük a város főterén található épületeket, a korábbi híres magyar filmek helyszíneit. Látogatást tettünk a Szt. Jakab templomban és fényképet készítettünk a Szégyen ketrec előtt. Ezt követően Szlovákia legnagyobb várromjához -a Szepesi várhoz- látogattunk el, amely az UNESCO Világörökség részeként ismert. Délután a késmárki lenyűgözően szép 17. századból való fatemplom teljesen elbűvölt bennünket. Az Új Evangélikus Templom Thököly Mauzóleumában a Himnusz eléneklésével tisztelegtünk a Felvidék és Erdély fejedelmének emléke előtt, majd emlékszalagot helyeztünk el. Ezt követően nagy várakozással indultunk a Magas-Tátra második legmagasabb csúcsának -Tátralomnic, 903m-es tengerszint feletti magasság- meghódítására. Ott tanulmányoztuk a táj térképét valamint a magassági növényövezetek és a hőmérséklet alakulását a Kárpátokban. Az utolsó estét tábortűz melletti énekléssel és grillezéssel töltöttük.

 

Negyedik nap délelőtt Igló nevezetességeit tekintettük meg. Elsőként két templomot és Csontváry Kosztka Tivadar házát jártuk körbe. Ezt követően a Szepesi Múzeum homlokzatán lévő domborműveket tanulmányoztuk, majd a Harangszobrot kongattuk meg. Aznap délután Selmecbányán a Természeti Bányamúzeumban egy rövid videofilm megtekintése után indultunk a Bertalan-tárnába. Másfél órás földalatti látogatásunk során megismerkedtük a bányászat kezdeti és modern technológiáival. Nagy élmény volt ez a bányalátogatás, mely során földrajzi ismereteinket is bővíthettük. A hazafele tartó úton közösen megfogalmaztuk, hogy a négy napos tanulmányi kirándulás több tantárgy -földrajz, történelem, irodalom és kémia- ismeretanyagát ölelte fel és egészítette ki élménydús formában.

Bízunk abban, hogy egyszer még újra visszatérhetünk a Felvidékre ezeket a szép emlékeket felidézni.

 

Ják, 2016. május 18.                                                  a 7. évfolyam tanulói és kísérő tanáraik

 

 

 

Holvagyunk

Iskolánk

IMG_7578
IMG_7579
IMG_7580
IMG_7589
IMG_7590
IMG_7591
IMG_7592
IMG_7593
IMG_7594
IMG_7595
IMG_7596
IMG_7597
IMG_7598

IMG_7581
IMG_7582
IMG_7583
IMG_7584
IMG_7585
IMG_7586
IMG_7587
IMG_7588

Belépés

Rendezvénynaptár

H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Keresés

Látogatók

Oldalainkat 29 vendég és 0 tag böngészi

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com