Üdvözöljük

a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola honlapján!

Pályaorientációs nap

Október 28-án tartottuk pályaorientációs napunkat. Az osztályfőnökök igyekeztek minél színesebb programot összeállítani és a lehető legtöbb ismeretet nyújtani a gyerekeknek a különféle szakmákkal kapcsolatban.

Az elsősök a napot Elek Barbaráék varrodájában kezdték. Megfigyelhették, hogyan készülnek a pici babaruhák. Szabásmintát rajzoltak, a patentok felrakásában pedig aktívan is részt vettek, ami a fiúknak különösen tetszett. Bemutatták nekik az eladóteret is. A virágboltba látogattak ezt követően, ahol nagy volt a nyüzsgés a közelgő ünnep miatt. A postai dolgozók is kedvesen fogadták a kis csapatot. A tűzoltóautó megtekintésével zárult a program.

A 2. a osztály a pályaorientációs napon a helybeli Sinka Kft-be, fűrésztelepre látogatott el, egyik osztálytársunk Ruzsa Medárd papájának családi vállalkozásába. Medi anyukája, Veronika végigvezetett bennünket a telepen, közben elmesélte, hogyan kerül a fa az erdőből a háztetőre, addig milyen munkafolyamatokon megy keresztül. Nagyon érdekes gépeket láthattunk, amelyek ügyesen dolgozták fel a hatalmas rönköket. A gyerekek felülhettek a hatalmas telepen közlekedő targoncára is. Mégis legélvezetesebb Medi apukájával a tűzoltóautó kipróbálása volt.

A 2. bések a szombathelyi Vízműtörténeti Múzeumba látogattak el. Előzetesen videók megtekintésével ismerkedtek olyan szakmákkal, melyekről korábban nem nagyon hallottak (vízügyi szakaszmérnök, szivattyútelepi gépész,…). A múzeumlátogatás során a gyerekek felhasználták a korábban, az iskolában elsajátított ismereteiket. Tárlatvezetéssel egybekötve, megismerték Vas megye víz- és csatornahasználatának kezdetleges voltától a mai állapotáig történő változásait.

A 3.a és a 3.b osztály a Taller családnál járt. Taller Gábor beavatta a gyermekeket az ács, tetőfedő és bádogos szakma rejtelmeibe. Rengeteg szerszámot és munkafolyamatot is megnézhettek a gyerekek. Szilvi a kutyakozmetikázásról tartott egy előadást, utána „igazi” kutyán nézhették meg a kozmetikázás lépéseit.

A 4. osztály a szombathelyi Blaguss Agora által működtetett  helyi járatos buszok forgalmi irodájában tett látogatást. Egy álló helyi járatos buszba is volt lehetőség felszállni,  volán mögé ülni és az ajtókat kinyitni, bezárni. Ezek után  a Claudia cukrászdában  egy szelet kézműves torta elfogyasztása közben az üzletvezető mesélt a cukrász és felszolgáló állásról.

Az ötödikesek Körmendre utaztak, hogy megismerkedjenek a Batthyany család történetével, az általuk évszázadokig lakott kastélyban működő helytörténeti múzeummal. Már az utazás is többeknek nagy élmény volt, mivel még soha sem utaztak vonattal. A helytörténeti kiállítás a városban működő céheket mutatta be. Megnézté  a mészáros céh 1726-os évszámú ónkannáját, az ács-cserepes-kőműves céh 1826-os céhlevelét, kékfestő nyomódúcokat, 1888-ban készült, működő toronyóraszerkezetet. Több iparosmester eredeti műhelyét is kiállították.pl: a kovács, takács, esztergályos mézeskalácsos, gyertyaöntő, kötélverő és kádár.

A 6. és 7.b osztály a pályaorientációs napon a Szombathelyen működő am-LAB digitális innovációs központjába látogatott el. Négy helyszínen, kiscsoportos foglalkozások zajlottak a program során. Először egy kisméretű ipari robottal ismerkedhettek meg a gyerekek, a második helyszín egy berendezett digitális otthon volt, a harmadik helyszínen VR szemüveges tervezőprogrammal dolgozhattak, a negyedik helyszínen volt 3D nyomtató, melynek az elkészült termékeit ott is használták illetve egy mini gyártósor, ahol a gyártási mechanizmusokkal, gyártósori robotokkal ismerkedhettek meg a diákjaink. A rövid bemutatók a fejlesztőmérnökök rendkívül érdekes és változatos munkájába engedtek bepillantást, illetve olyan ágazatokra hívták fel diákjaink figyelmét, melyekkel a hétköznapok során nem biztos, hogy találkozhatnak. Érdekes volt számukra ezt a jövőbeli világot megtapasztalni. Különösen izgalmas volt az is, hogy az am-LAB dolgozói Szombathely különféle középiskoláiban végeztek, és mégis ugyanott dolgoznak, hasonló munkakörben, de az érdeklődési körüknek legjobban megfelelő területen.

A 7. a osztály Győrbe látogatott el a Mobilis Interaktív Kiállítási Központba. Itt a járműveken és a közlekedésen keresztül betekintést nyerhettek a természet- és a technológiaitudományok világába. A gyerekeknek egy érdekes és tanulságos kísérletet, valamint 70 kísérletezhető eszközt mutattak be. Pl. szélcsatorna, tükrök labirintusa, aerodinamikus karosszéria.

A 8. osztály az iskolában töltötte ezt a napot. 2 tanácsadó pedagógus érkezett a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pályaválasztási Tanácsadójából, akik négy órában élmény alapú csoportos pályaorientációs foglalkozást tartottak. A pályaválasztáskor fontos készségeket  gyakorolhatták a gyerekek a játékos feladatok során: önismeret, önértékelés, kommunikáció, együttműködés, rugalmasság, alkalmazkodás stb.  Bár ez komolyan hangzik, a tréning alatt nagyon jól szórakoztak, és észrevétlenül fontos tapasztalatokhoz jutottak.