Üdvözöljük

a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola honlapján!

Csillagászati versenyen elért helyezés és jutalma

Németh Kornél, (leendő 8. osztályos), újabb sikeréről számolhatok be.

Június végén volt a Vega Csillagászati Egyesület lebonyolításában a: VCSE kvíz- 2022 nevű online csillagászati verseny. A fiatalok több kategóriában indultak. Kornél a 13-18 éves fiúk kategóriájában a második helyezést érte el.

A szép helyezés jutalma a Vega Csillagászati Egyesület táborában való részvétel díjának 50%-os mérséklése volt. A tábor Őrimagyarósdon volt. 2022. július 23-30 között került megrendezésre.

Éjszakánként hatalmas méretű, egyéni építésű és asztofotózásra specializált távcsövek használatán kívül, minden nap, a csillagászat széles spektrumán folytak előadások. Az asztrofotózás részproblémáitól a kozmológián keresztül a kvantumfizikáig. Megismételték Eratoszthenész Föld kerületének mérési kísérletét is, amit 0,3 tized pontossággal hajtottak végre.

A táborban részt vett egész héten dr. Csizmadia Szilárd a VCSE elnöke és a berlini DLR ( Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt )tudományos munkatársa. Vendég volt Szabó M. Gyula az ELTE kutatóprofesszora, a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium igazgatója. Hosszú előadást tartott Detre Örs Hunor a James Webb Űrtávcső MIRI műszerének elektronikai vezetője.

                Méltán büszkék lehetünk Kornélra és további hasonló sikereket kívánunk neki.

Lampért-Csáki Marianna

felkészítő tanár