Üdvözöljük

a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola honlapján!

Állatvédelmi témahét

2022.12.05 -09. között valósult meg országosan az Állatvédelmi Témahét, melyben iskolánk 3. évfolyama is aktívan részt vett. A témahét célja a gyerekek tudásának kiszélesítése, empatikus képességeik magasabb szintre emelése, ezáltal az etikus állattartásra, állatvédelemre ösztönzés. 

A gyerekek a témanap folyamán több, az állatvédelemhez kapcsolódó témában mélyülhettek el. Kiderült, hogy mit is értünk valójában állatvédelem alatt, és mi köze mindennek az állatjólét fogalmához. Tisztáztuk, hogy milyen esetekben beszélhetünk egy állat elhanyagolásáról, bántalmazásáról, és ilyenkor mit is kell tennünk, hogy megmentsük a bajba jutott állat életét.

A felelős állattartás szabályait is megbeszéltük, így már mindannyian tudják, hogy a mikrochip beültetése, az oltások beadatása vagy épp az ivartalanítás is alapvető szükséglete házi kedvenceinknek. Természetesen átvettük a helyes állattartáshoz nélkülözhetetlen feltételek fontosságát is (pl. felelősség, érzelmi kötődés, egészség, környezet stb.)

A témában nagy hangsúlyt fektettünk a különböző állatvédő szervezetek, menhelyek munkájának bemutatására. A gyerekek bemutatkozó videót néztek meg a szombathelyi Fekete István Állatvédő Egyesületről, megismerték főbb feladataikat, majd beszéltünk arról is, hogy mi hogyan tudjuk segíteni ezeket a szervezeteket (pl. adománygyűjtés – TeAdományozz Program, menhelyi állatok sétáltatása – Tesétáltasd Akció). Nagy sikert aratott a saját, menhelyről örökbe fogadott kutyusom története is.

Természetesen az állatok védelme nem merül ki a háziállatoknál, így a következő etapban a vadállatok védelméről esett szó. Tanultunk a védett állatokról, ill. a vadászat szabályozásáról is. Ezt követően dr. Tóth Szabina vadmentő állatorvos tájékoztatóját néztük meg, amiből kiderült, hogy mit tegyünk, és mit ne a vadon élő állatokkal. Az utolsó témánk pedig a legaktuálisabb volt, hiszen a madárvédelemről beszéltünk, amiben kiemelt hangsúlyt kapott a téli madáretetés.

A napunk második felében tesztelhették is a gyerekek a megszerzett tudásukat. Megismerkedtünk a gazdijogsi.hu oldallal, ahol további érdekes e-learning anyagokat találnak a felelős állattartás témájában, ill. egy tudáspróba sikeres teljesítése után, névre szóló „Gazdijogsi” oklevelet is kaphatnak az érdeklődők!

Osztályunkban megrendeztük a nagy állatvédelmi plakátversenyt is. A csapatok tudásukat összeadva, de egyéniségüket megcsillogtatva készítették el a jobbnál jobb, figyelemfelhívó hirdetményeket. Minden csoport átérezte a téma komolyságát, és igyekezett kihangsúlyozni a legfontosabb üzeneteket.

Napunk zárásaként állatvédelmi rejtvényeket, színezőket kaptak „útravalóul”.

A visszajelzések alapján egy igazán érdekes, színes, és ami ennél is fontosabb: hasznos napot tölthettünk együtt. Már alig várjuk a 2023-as állatvédelmi témahetet, ami (remélhetőleg) még több osztályt fog magával ragadni, és még több interaktív programot hoz majd nekünk! Október 2. és 15. között újra az állatoké lesz a főszerep!

Krauszné Takács Júlia