Üdvözöljük

a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola honlapján!

Távcsöves Flashmob

Kedves Olvasó!

Nagy örömmel számolok be első távcsöves flashmobunkról, amit a csillagászat szakköröseinknek és szüleiknek rendeztünk.

November 10-én este kiküldtem az értesítést a Messenger-csoportba, hogy várunk mindenkit 11-én, pénteken 17 órakor az iskola pályáján. Hozza mindenki a saját távcsövét!

16 óra körül még aggódva nézegettük az eget: fátyolfelhők, vékony rétegfelhők voltak.

Délután fél 5-kor elkezdtük kialakítani a helyszínt. A jelen lévő szakkörösök segítségével felállítottuk az asztalt, és kiraktuk a hologramos univerzumot. Volt még negyed óra, míg élvezhették a lassan gyülekezők, mert volt még elegendő fény. Közben a szakkörös gyerekekkel közösen felfedeztük, hogy mit rejt egy amatőrcsillagász bőröndje, hogyan kell összerakni egy 200/1200-as Flex Dobson távcsövet.

Aztán a résztvevők – akik világító karkötőt kaptak – óriási, hangos örömmel fedezték fel a picit még fátyolos, de így is ragyogó Jupitert. Innentől felgyorsultak az események. Gyerekek és szülők egyforma örömmel osztották meg egymással távcsöveiket, álltak sorba Jupitert, Szaturnuszt nézni, fényképezni. Többször is. A gyerekek által készített képeken szépen látszik a Szaturnusz gyűrűje, a Jupiter felhősávjai. A nagyobbak szakszerűen és élvezettel magyaráztak kisebbeknek, és az érdeklődő szülőknek.

A közben csodásan kiderült ég alatt tanulmányozhattuk a Hattyú és a Cassiopeia csillagképet, az Albireo kettős csillagot, a Vegát, a Nagy Nyári Háromszöget, a Bagoly nyílthalmazt, és ami még a távcső elé került. Volt, aki látta a Tejutat is.

A gyerekek versenyt rendeztek műhold észlelésből, és láttunk 3 hullócsillagot is, ami mindenki arcára fülig érő mosolyt csalt.

A program a különböző szűrők és távcsőkellékek ismertetésével zárult valamivel 19 óra előtt.